احادیث پند آموز ازدواج - نسخهی قابل چاپ +- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum) +-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40) +--- انجمن: مذهبی (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=41) +--- موضوع: احادیث پند آموز ازدواج (/showthread.php?tid=148411) |
احادیث پند آموز ازدواج - ✘ றДƬДᗡØЯЄ ✘ - 31-07-2014 ازدواج در هنگام تنگدستى قال الامام الصادق علیه السلام: من ترک التزویج مخافة الفقر فقد اساء الظن بالله-عز و جل-، ان الله- عز و جل – یقول: «ان یکونوا فقراء یغنهم الله من فضله.» (2) امام صادق علیه السلام فرمود: هر کس از ترس فقر ازدواج نکند نسبت به لطف خداوند بدگمان شده است. چرا که خداوند مىفرماید: اگر آنان فقیر باشند خداوند از فضل و کرم خود بى نیازشان مىکند. هر که با زنى به خاطر مالش ازدواج کند، خداوند او را به مال وى واگذار مىکند، و هر که با او به خاطر جمال و زیبائىاش ازدواج نماید، در او چیزى را که خوشایند او نیست، خواهد دید، و هر که با وى به خاطر دینش ازدواج کند، خداوند تمامى این مزایا را براى او جمع مىکند. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 251 3. ازدواج رحمت است قال النبى صلى الله علیه و آله و سلم: یفتح ابواب السماء بالرحمة فى اربع مواضع: عند نزول المطر، و عند نظر الولد فى وجه الوالدین، و عند فتح باب الکعبة، و عند النکاح. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: درهاى رحمت آسمانى در چهار وقت گشوده مىشود: 1- موقع بارش باران. 2- زمانى که فرزند به چهره پدر و مادرش مىنگرد. 3- هنگام گشوده شدن در کعبه. 4- هنگام برپایى مراسم عقد و عروسى. بحار الانوار، ج 103، ص 221 4. آفات بى همسرى قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: اکثر اهل النار العزاب. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: بیشترین اهل جهنم انسانهاى بى همسرهستند. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 251 5. تلاش در ازدواج بى همسران عن الصادق علیه السلام قال: من زوج اعزبا کان ممن ینظر الله- عز و جل-الیه یوم القیامة. امام صادق علیه السلام فرمود: کسى که مجردى را تزویج کند و امکان ازدواج او را فراهم نماید از کسانى است که در قیامت خداوند به آنان نظر لطف مىکند. وسائل الشیعه، ج 20، ص 45 6. در سایه عرش قال موسى بن جعفر علیه السلام: ثلاثة یستظلون یظل عرش الله یوم القیامة، یوم لا ظل الا ظله: رجل زوج اخاه المسلم او اخدمه او کتم له سرا. امام کاظم علیه السلام فرمود: سه دسته در روز قیامت، روزى که سایه و پناهى جزء سایه خداوند نیست، در سایه و پناه خدا هستند: 1- مردى که زمینه ازدواج برادر مسلمانش را آماده نماید. 2- مردى که (به برادر مسلمانش خدمت کند.) 3- کسى که سر برادر مسلمانش را بپوشاند. وسائل الشیعه، ج 20، ص 46 7. منظور نظر حق قال الامام الصادق علیه السلام: اربعة ینظر الله الیهم یوم القیامة: من اقال نادما او اغاث لهفان او اعتق نسمة او زوج عزبا. امام صادق علیه السلام فرمود: چهار کس در قیامت مورد نظر پروردگارند: 1-آنکه چون طرف معامله پشیمان شود، معامله را برگرداند. 2- کسى که غم از دلى برگیرد. 3- کسى که بردهاى را آزاد کند. 4- کسى که بى همسران را به ازدواج درآورد. وسائل الشیعه، ج 20، ص 46 8. بهترین وساطت قال امیرالمؤمنین على علیه السلام: افضل الشفاعات ان تشفع بین اثنین فى نکاح یجمع الله بینهما. حضرت على علیه السلام فرمود: از بهترین شفاعتها، شفاعت بین دو نفر در امر ازدواج است تا اینکه خداوند آنان را مجذوب یکدیگر گرداند. تهذیب، ج 7، ص 405، وسائل الشیعه، ج 20، ص 45 9. ازدواج با دینداران عن النبی صلى الله علیه و آله و سلم قال: من تزوج امراة لمالها وکله الله الیه، و من تزوجها لجمالها راى فیها ما یکره، و من تزوجها لدینها جمع الله له ذلک. از پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم نقل شده است: هر که با زنى به خاطر مالش ازدواج کند، خداوند او را به مال وى واگذار مىکند، و هر که با او به خاطر جمال و زیبائىاش ازدواج نماید، در او چیزى را که خوشایند او نیست، خواهد دید، و هر که با وى به خاطر دینش ازدواج کند، خداوند تمامى این مزایا را براى او جمع مىکند. وسائل الشیعه، ج 14، ص 31 10. دیدار قبل از وصلت عن الصادق علیه السلام قال: لا باس بان ینظر الرجل الى المراة اذا اراد ان یتزوجها. ینظر الى خلفها و الى وجهها. امام صادق علیه السلام فرمود: مانعى ندارد که مرد قامت و صورت زنى را که قصد ازدواج با او دارد، ببیند. وسائل الشیعه، ج 20، ص 88 11. دیدار عروس و داماد قبل از ازدواج عن محمد بن مسلم قال: سالت ابا جعفر علیه السلامعن الرجل یرید ان یتزوج المراة، اینظر الیها؟ قال: نعم انما یشتریها باغلى الثمن. محمد بن مسلم مىگوید: از امام باقر علیه السلام پرسیدم: مردى که مىخواهد با زنى ازدواج کند آیا حق دارد او را ببیند؟ امام علیه السلام فرمود: آرى، چون در برابر آن بهاى سنگینى مىپردازد. وسائل الشیعه، ج 20، ص 88 12. سؤال از اوصاف قال على علیه السلام: اذا اراد احدکم ان یتزوج فلیسال عن شعرها کما یسال عن وجهها فان الشعر احد الجمالین. حضرت على علیه السلام فرمود: هر وقت یکى از شما، بخواهد، ازدواج کند، از اوصاف موى سر زن نیز سؤال کند همچنانکه از چگونگى رخسار او مىپرسد. چون که موى زن یکى از دو زیبایى (مو و صورت) اوست. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 254 13. خواستگار مذهبى و خوش اخلاق قال الامام الرضا علیه السلام: اذا خطب الیک رجل رضیت دینه و خلقه فزوجه و لا یمنعک فقره و… امام رضا علیه السلام فرمود: هنگامى که مردى از شما خواستگارى کرد که از دین و اخلاق او راضى بودید به ازدواج با او رضایت دهید. و مبادا فقر او ترا از این رضایتباز دارد و… میزان الحکمة، ج 4، ص 280 14. داماد هم شان قال النبی صلى الله علیه و آله و سلم: اذا جائکم الاکفاء فانکحوهن و لا تربصوا بهن الحدثان. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: وقتى که اشخاص هم شان به خواستگارى دختران شما آمدند، به آنها دختر دهید و در کار آنها منتظر حوادث نباشید. نهج الفصاحه، ص 37، ح 193 15. عروس شایسته قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: ما استفاد امرء فائدة بعد الاسلام افضل من زوجة مسلمة تسره اذا نظر الیها، تطیعه اذا امرها و تحفظه اذا غاب عنها فى نفسها و ماله. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلمفرمود: پس از اسلام، هیچ نعمتى براى مرد بهتر از زن مسلمانى نیست که هر گاه به او بنگرد، مسرورش کند و هر گاه به او فرمان دهد، اطاعتش نماید و در غیاب او حافظ ناموس و مالش باشد. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 255 پنجم: انتخاب سرنوشت 16. دقت در انتخاب قال الامام الصادق علیه السلام: انما المراة قلادة فانظر ما تتقلد. امام صادق علیه السلام فرمود: زن همانا گردنبندى است، نیک بنگر که چه گردنبندى را به گردنت آویزان مىکنى. وسائل الشیعه، ج 20، ص 33 17. وصلت نکردن با خانواده ناشایست عن النبى صلى الله علیه و آله و سلم قال: ایاکم و خضراء الدمن، قیل: یا رسول الله و ما خضراء الدمن؟ قال: المراة الحسناء فى منبت السوء. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: بپرهیزید از سبزههایى که در مزبله مىروید. عرض شد: یا رسول الله! سبزههایى که در مزبله مىروید چیست؟ حضرت صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: زن زیبایى که در خانواده پست و ناشایست پرورش یافته باشد. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 256، مکارم الاخلاق، ص 205 18. ازدواج با دوشیزگان قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: تزوجوا الابکار فانهن اعذب افواها و ارتق ارحاما و اسرع تعلما و اثبت للمودة. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: با دختران باکره ازدواج کنید زیرا که دهان آنان شیرین و رحمشان مناسبتر است و زود چیزى را یاد مىگیرند و محبتشان پایدارتر است. بحار الانوار، ج 103، ص 237 19. رضایت داماد سئل عن الصادق علیه السلام: انى ارید ان اتزوج امراة و ان ابوى اراد غیرها. قال: تزوج التى هویت ودع التى هوى ابواک. کسى از امام صادق علیه السلام سؤال کرد: من مىخواهم با زنى ازدواج کنم ولى پدر و مادرم مایلند با دیگرى ازدواج کنم. امام علیه السلام فرمود: با زنى که خودت مایل هستى ازدواج کن، و زنى را که پدر و مادرت [بدون رضایت تو] انتخاب کردهاند، رها کن.
تهذیب، الاحکام، ج 7، ص 392 20. سهولت خواستگارى قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: ان من یمن المراة تیسیر خطبتها. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: از نشانههاى برکت زن آن است که خواستگاریش بى تکلف و آسان انجام گیرد. کنز العمال، ج 16، ص 322، ح 44721 21. آداب خواستگارى قال النبی صلى الله علیه و آله و سلم: لا یخطب احدکم على خطبة اخیه. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: هیچ یک از شما زنى را که دیگرى خواستگارى مىکند، خواستگارى نکند. [تا اینکه با او ازدواج کند و یا اینکه منصرف شود. اگر منصرف شد خواستگاریش بلامانع است.]صحیح مسلم، ج 2، ص 1034، ح 56 22. خواستگار شرابخوار قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: شارب الخمر لا یزوج اذا خطب. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: شرابخوار اگر تقاضاى ازدواج کرد قبول نکنید. وسائل الشیعه، ج 20، ص 79 23. مراسم عروسى در شب قال الامام الرضا علیه السلام: من سنته [رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم]التزویج باللیل، لان الله تعالى جعل اللیل سکنا و النساء انما هن سکن. امام رضا علیه السلام فرمود: مراسم عروسى در شب، سنت پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و سلم است، چرا که خداوند شب را مایه آرامش قرار داده و زن هم آرامش خاطر است. وسائل الشیعه، ج 20، ص 91 24. سور عروسى قال النبى صلى الله علیه و آله و سلم: لا ولیمة الا فى خمس: عرس او خرس او عذار او وکار او رکاز. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: سور و ولیمه در پنج مورد است: 1- عروسى 2- تولد اولاد 3- ختنه کردن نوزاد 4- خریدن خانه 5- بازگشت از سفر مکه. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 263 25. ولیمه در عروسى قال الامام الصادق علیه السلام: ان رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم حین تزوج میمونة بنت الحارث اولم علیها و اطعم الناس الحیس. امام صادق علیه السلام فرمود: پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم در هنگام تزویج «میمونه» دختر «حارث» ولیمه داد و با غذاى معجون خرما از حاضرین پذیرایى فرمود. فروع کافى، ج 5، ص 368. 26. طعام دادن در عروسى قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: ان من سنن المرسلین الاطعام عند التزویج. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: سور دادن و اطعام در ازدواج، از سنت پیامبران است. فروع کافى، ج 5،ص 367 27. برترین زنان امت قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: افضل نساء امتى اصبحهن وجهان و اقلهن مهرا. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: بهترین زنان امت من زنانى هستند که خوشروتر و مهریه ایشان کمتر باشد. من لایحضره الفقیه، ج 3، ص 252 28. کمى مهریه برکت زن قال الامام الصادق علیه السلام: ان من برکة المراة قلة مهرها. امام صادق علیه السلام فرمود: از برکات زن کمى مهریه اوست. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 254 29. سنگینى مهریه قال امیرالمؤمنین على علیه السلام: لا تغالوا بمهور النساء فتکون عداوة. حضرت على علیه السلام فرمود: مهریه زنها را سنگین نگیرید که موجب کدورت و دشمنى گردد. وسائل الشیعه، ج 15، ص 11 30. جهیزیه بى منت قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: لو ان جمیع ما فى الارض من ذهب و فضة حملته المراة الى بیت زوجها ثم ضربت على راس زوجها یوما من الایام، تقول: من انت؟ انما المال مالى، حبط عملها و لو کانت من اعبد الناس الا ان تتوب و ترجع و تعتذر الى زوجها. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: اگر تمام چیزهایى که در روى زمین از طلا و نقره وجود دارد و زن آنها را به خانه شوهرش بیاورد. آنگاه یک روز از روزها بر سر شوهرش منتبگذارد و بگوید تو کیستى؟ این اموال مال من است. در این صورت اجر و عمل زن از بین مىرود اگر چه از عابدترین مردم باشد. مگر اینکه توبه کند و برگردد و از شوهرش عذرخواهى کند. مکارم الاخلاق، باب 8، ص 202 31. مهریه چیست؟ عن ابى جعفر علیه السلام قال: الصداق ما تراضیا علیه من قلیل او کثیر فهذا الصداق. امام باقر علیه السلام فرمود: مهریه همان چیزى است که طرفین بر آن توافق مىکنند، کم باشد یا زیاد. فروع کافى، ج 5، ص 378 32. ندادن مهریه عن ابى عبدالله علیه السلام قال: من امهر مهرا ثم لا ینوى قضاءه کان بمنزلة السارق. امام صادق علیه السلام فرمود: کسى که مهریهاى (براى زن قرار دهد) و قصدش این باشد که به او ندهد او همانند دزد است. فروع کافى، ج 5، ص، 383. 33. خانه دوست داشتنى قال الامام الصادق علیه السلام: ان الله یحب البیت الذی هو العرس. امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند خانهاى را که در آن عروسى انجام گرفته، دوست مىدارد. وسائل الشیعه، ج 22، ص 7 هنگامى که مردى از شما خواستگارى کرد که از دین و اخلاق او راضى بودید به ازدواج با او رضایت دهید. و مبادا فقر او ترا از این رضایتباز دارد و… 34. بیدارى در شب عروسى قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: لا سهر الا فى ثلاث: متهجد بالقرآن، او فى طلب العلم، او عروس تهدى الى زوجها. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: شب بیدارى روا نیست، مگر در سه مورد: 1-تلاوت قرآن. 2-تحصیل علم. 3-بردن عروس به خانه داماد. وسائل الشیعه، ج 20، ص 92 35. بدرقه عروس امر النبی صلى الله علیه و آله و سلم بنات عبدالمطلب و نساء المهاجرین و الانصار: ان یمضین فى صحبة فاطمة علیها السلام و ان یفرحن و یرجزن و یکبرن و یحمدن و لا یقلن ما لا یرضى الله. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلم امر فرمود، دختران عبدالمطلب و زنان مهاجر و انصار در شب عروسى حضرت فاطمه علیها السلام به همراه او بروند و شادى کنند، شعر و سرود بخوانند، تکبیر و حمد بگویند. و از گفتن حرفهایى که خدا بدان راضى نیست، بپرهیزند. مستدرک الوسائل، ج 14، ص 198 36. زفاف و مهمانى عن الصادق علیه السلام قال: زفوا عرائسکم لیلا و اطعموا ضحى. امام صادق علیه السلام فرمود: مراسم عروسى را در شب و مهمانى را در روز انجام دهید. من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 262 |